Hrady.cz
Původní renesanční kostel vystavěný Kašparem Rotumberkem z Ketře v r.1603 a v r. 1775 opravený, byl v r. 1854–55 celkově přestavěn v kostel nový. Zachována byla pouze původní věž. Zajímavé renesanční náhrobky v interiéru.
pohled na kostel od zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Římskokatolický farní kostel sv. Vavřince v centru malebné obce Štáblovice, ležící necelých 10 km jihozápadně od slezské metropole Opavy. Kostel, původně renesanční stavba, tvoří architektonicky cennou protiváhu sousednímu zámku. Obě stavby jsou nově opraveny a jejich zhlédnutí jistě stojí za pozornost.

historie

Kamenný kostel ve Štáblovicích byl postaven nákladem majitele panství Kašpara Rotumberka z Ketře v roce 1603. O výstavbě kostela svědčí kamenná deska s erby Kašpara Rotumberka z Ketře a jeho ženy Žofie Bílovské z Fulštejna a nápisem: "Léta 1603 já Kašpar Rotumberk z Ketře na Štáblovicích dal jsem tento kostel s pomocí Boží na svůj náklad vystavěti ke cti a chvále Spasitele." Původní renesanční stavba byla menší než ta současná. Klenutý byl pouze

Jan P. Štěpánek dle souboru turistických průvodců krajem a Opavskem, 26.2. 2008

Popis kostela
    Kostel je tvořen obdélnou stavbou (23 m dlouhou a 8,87 m širokou) bez ustoupeného presbyteria, orientovaná je vstupem na západ. Ten je prolomen ve starší renesanční věži. Věž na půdoryse čtverce se v posledním patře mění na oktogonální a je kryta cibulovitou bání. Na východním konci jižní fronty je ke kostelu přistavěna prostá a jednoduchá sakristie. Jižní frontu lodi prolamují tři velká půlkruhově ukončená okna, severní fasádu čtyři. Interiéru

Opava  (OP)
    Štáblovice