Hrady.cz
Terénní pozůstatky hradu Maleš v nepřístupné části vojenského újezdu Hradiště. Hrad je datován do 13. a 14. stol. podle na místě nalezených střepů a o jeho historii prakticky nic nevíme.
Hrad Maleš
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Hrad Maleš se nachází severovýchodně od zaniklé obce Maleš na Kloboukovém vrchu (dříve Hutberg), nikoliv na Malšském kopci, kam jej chybně umísťují autoři mnoha map. K hradu se dostanete zpevněnou cestou ze zaniklé obce Žďár přes zaniklou obec Maleš, odkud vede cesta na severovýchod až k úpatí kopce, který uvidíte po pravé straně asi ve vzdálenosti 100 až 150 m od cesty. Projdete okolo kopce a za ním odbočíte doprava na polní cestu, která vede při severovýchodním úpatí kopce, odkud je relativně pohodlný a krátký výstup k hradu na kótu 652. Kloboukový vrch není na většině map popsán. Najdete jej severovýchodně od Malšovského kopce a severně od Máslového ...

historie

O hradu nejsou žádné písemné záznamy. Při sběru v roce 1990 byly v místech hradu nalezeny střepy datované v rozmezí 2. pol. 13. stol. a 1. pol. 14. stol. Samotné jméno Maleš se vyskytuje v písemných záznamech v roce 1324 a osada Maleš byla jako součást majetku Zďárských ze Zďáru připomínána roku 1544. Jediné co je možné konstatovat s jistotu je, že o historii hradu Maleš prakticky nic nevíme. Podle některých autorů mohl též sloužit k ochraně

L.P. (Hereit P.: Dějiny nejstaršího osídlení Doupovska in Sborník Západočeského muzea XV. , Plzeň 1999.), 23.2. 2008

popis

Z hradu se dochovala oválná plošina na vrcholu kopce cca 18x10 m, kde je předpokládáno jádro hradu, které obíhá parkánovitý terénní stupeň, který chybí jen na západě, tam je předpokládána stará přístupová cesta. Od jihu je jádro chráněno příkopem a valem.
    L.P. (Durdík T.: Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000), 23.2. 2008

Časová osa