Hrady.cz
Hrad Medlice pochází z 13. století, neměl dlouhého trvání, neboť válečné události 15. století, pravděpodobně vojsko Matyáše Korvína,způsobilo jeho konec. K tomu ještě stavba nedaleké silnice Olomouc-Opava, na kterou byl použit i hradní materiál.
Zbytky zříceniny Medlice
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Nad zaniklou vesnicí Medlice po prudké pravé zatáčce odbočit doprava. Kolem je vidět zbytky základů bývalých domů ve vesnici. Hrad stával na vysokém ostrohu nad nádrží Kružberk. Areál hradu částečně zalesněn. Před vstupem na hrad je patrná zřícenina pravděpodobně kostela, napravo od ní jsou ojedinělé zbytky zdiva hradu
28.5. 2002

turistické

Hrad Medlice se nachází na výběžku do bývalého údolí řeky Moravice, dnes přehrady Kružberk, nedaleko polozpustlé vesnice stejného jména. Z hradu se do současnosti zachovaly jen výrazné reliéfní pozůstatky a malé útržky zdiva. Jádro hradu má přibližně trojúhelný půdorys, který je ze dvou stran chráněn valem (dochován ve dvou kratších úsecích) a polozesutým příkopem. Na straně jihozápadní, k přehradě, je chráněn přirozeně strmými srázy. Plocha

Jan P. Štěpánek (M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996), 13.2. 2006

historie

Hrad pochází z XIII. století, ale neměl dlouhého trvání, neboť válečné události XV. století, pravděpodobně vojsko Matyáše Korvína způsobilo jeho konec. Definitivní tečku udělala stavba nedaleké silnice Olomouc-Opava, na kterou byl použit i hradní materiál.

nepatrné zbytky zdí
     Opava  (OP)