Hrady.cz
Původní gotický kostel přestavěn renesančně a v 17. stol. barokně, kdy dostal dnešní podobu. Dalšími úpravami prošel kostel v letech 1836 – 1837 a roku 1936. Zalomené schodiště pochází z poloviny 18. století.
Kostel Nejsvětější Trojice ve Zbyslavi
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Zbyslav, místní část obce Vrdy, se nachází asi 7 km severovýchodně od Čáslavi. Kostel Nejsvětější Trojice leží v centru obce na mírném návrší a je se svými dvěmi věžemi opravdovou dominantou obce.

historie

Zbyslav je jedna z nejstarších obcí regionu, připomínaná již roku 1131. Původní kostel byl vystavěn v gotické stylu, což dokládá i skutečnost, že již tehdy byl kostelem farním, později dostal podobu renesanční. Roku 1609 byl přestavěn raně barokně a v roce 1692 dostal dnešní podobu ve stylu pozdního baroka. Další úpravy již podobu kostela podstatnou měrou kostel nezměnily. Ty proběhly v letech 1836 – 1837 a roku 1936. Zalomené schodiště se

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 22.2. 2008

popis

Pozdně barokní stavba kostela Nejsvětější Trojice je jednolodní, po stranách s obdélnou sakristií a oratoří. Presbytář kostela je pravoúhlý. V průčelí kostela stojí dvě mohutné hranolovité věže. Průčelí kostela je členěno pilastry, které nesou profilované římsy. V interiéru kostela oltář pochází z let 1665 – 1675. Zdobená kazatelna je z 18. století. Kolem kostela se rozprostírá hřbitov. K němu a ke vchodu do kostela vede zalomené schodiště se

Kutná Hora  (KH)