Hrady.cz
Nepotvrzené místo středověkého hrádku na velmi příhodném výběžku nad severním okraji obce, nesoucí jasné terénní úpravy, naznačující, že zde patrně stálo sídlo příslušející ke vsi Vítovice
Celkový pohled na lokalitu od východu
© Roman Řezáč 01/2008
Graficke pismenko Příhodná lokalita, kde mohl stát zatím archeologicky nepotvrzený hrádek, se nachází severně nad obcí, na výrazném výběžku na běžných mapách neznačeného, nad turistickou cestou kolem Vítovického potoka. Místo je porostlé vysokými stromy, v letních měsících tak bude značně ukryté v zeleni. Povrch je zatravněný a v blízkosti se nachází hřiště. Těsně před předpokládaným šíjovým příkopem stojí dvě „kadibudky“. Podle povrchního a z dostatečné vzdálenosti provedeného ohledání jsou staršího data, nevalné konstrukce a vzhledu. Blízké hřiště patrně slouží či sloužilo k místním zábavám (neověřeno).

Historie a souvislost s blízkým Hrádkem u Vítovic
    V první řadě je třeba jasně oddělit dvě lokality, blízké názvem i polohou. Námi popisovaný hrádek Vítovice hned nad obcí a lokalitu zvanou Hrádek u Vítovic, vzdálenou asi 1 km severozápadně od obce. Středověká historie obou není vůbec vyjasněna. Hrádek u Vítovic, možné další středověké sídlo, také není archeologicky potvrzeno a uvažuje se, že pokud sloužilo ve středověku, tak jen jako základna bojových oddílů. Že však byl Hrádek u Vítovic

popis

Možné místo středověkého hrádku, na úzkém výběžku nad severním okrajem obce. V prvé řadě je třeba upozornit, že toto místo není potvrzeno archeologickým výzkumem a považujeme je za místo středověkého hrádku pouze podmíněně. Že zde hrádek či opevněné sídlo mohlo stát, usuzujeme z velice příhodného utváření terénu, polohy na strategickém místě přímo nad obcí a v neposlední řadě ze zřejmých terénních úprav a náznaku příkopů. Stejně tak stavbě sídla

Roman Řezáč, 19.2. 2008
    Hrádek (neustále však mějme na paměti podmíněnost jeho existence, dokud nebude doložený archeologickým výzkumem) měl protáhlý tvar. Výběžek byl extrémně úzký, jeho šířka se pohybuje okolo 6–9 m. Jádro hrádku vyděloval šíjový příkop. Jeho náznaky jsou dosud patrné. Podle dnešní situace mohla být jeho šířka okolo 12 m. Jeho převýšení od pokračující šíje na severozápadě je jen asi 1 m. Směrem k hrádku je však převýšení asi 2 m a nad příkop se tak

Časová osa

1406
    Vítovice koupil Roman z Myslejovic.
    1437
    Zdá se tedy, že opevnění na Hrádku u Vítovic sloužilo do tohoto roku za působení Petra Romana.
    1448
    Vítovice připadly Šumicím.
    1982
    Archeologické nálezy pocházející z kultury jevišovské z pozdní doby kamenné a z kultury horákovské z doby halštatské.
    1988
    Archeologické nálezy pocházející z kultury jevišovské z pozdní doby kamenné a z kultury horákovské z doby haštalské.

Brno-venkov  (BO)
    Pozořice