Hrady.cz
Kaple byla postavena patrně již v 17. století. Až do roku 1948 ji vlastnila vyšehradská kapitula. Roku 1785 zrušena, na začátku 19. století přestavěna na empírový vyhlídkový pavilon, v roce 1908 upravena na lurdskou kapli.
Pohled na severní stěnu kaple se dvěma zazděnými vstupy
Graficke pismenko Tuto zajímavou loretu, přestavěnou nejprve na vyhlídkový pavilon a později na lurdskou kapli, nalezneme na Viničném vrchu nad Žitenicemi. V Źitenicích je třeba odbočit na Skalici. Na horizontu musíte zahnout o 180 stupňů a dát se cestou mezi zahradními domky.
Vladimír Studecký, 9.2. 2008

Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

popis

Na jižní straně kaple jsou dvě zazděná pole původních arkád, na kratších stranách po jedné. Arkády byly vybourány kolem roku 1800 při přeměně kaple na vyhlídkový pavilon. K jejich zazdění došlo v roce 1908 při přestavbě na lurdskou kapli – v jižní stěně jsou nyní dvě okna. Vstup je na východní straně obrácené ke vsi. Při této přestavbě také vznikl novobarokní štít.
    Vladimír Studecký (zdroj: Jan Bukovský – Loretánské kaple v Čechách a na Moravě, Libri, Praha 2000), 9.2. 2008

Litoměřice  (LT)
    Žitenice