Hrady.cz
Přírodní rezervace o rozloze 12,9 ha z r. 1956, v severní části unikátní křížová cesta v podobě litinových desek osazených ve skále pův. ze 17. stol. (koncem min. stol. zrekonstruována), na vrcholu Křížového vrchu (666,7 m n. m.) zakončena železným křížem z r. 1857.
Zdaleka ne všechna lůžka vydržela osazena až do dnešních dní...
Graficke pismenko Jen pár minut chůze severně od Adršpašského skalního města se na vrcholu kopce Křížový vrch nachází přírodní rezervace Křížová cesta vyhlášená na ploše téměř 13 ha roku 1956. Kdysi celistvou tabulovou plošinu kvádrových pískovců dnes připomíná množství zajímavých skalních útvarů, např. několik až 40 m vysokých samostatně stojících skalních věží. Pro mnohé však bude hlavní atraktivitou soubor litinových desek (ze 17. století a koncem 20. století zrekonstruovaný) na motivy křížové cesty, který je osazen ve skále podél značeného výstupu na vrchol. Na vyhlídkové plošině cestu symbolicky zakončuje železný kříž z roku 1857. Při pohledu severně nepřehlédnete nedalekou hustě zalesněnou ...

Náchod  (NA)
    Dolní Adršpach