Hrady.cz
Pravěké opevnění, zatím nepotvrzeně ve středověku využito jako základna bojového oddílu. Leží na plochém a širokém výběžku, nad údolím Vítovického potoka, asi 1 km severně od obce.
Pohled na místo středověkého opevnění
© Roman Řezáč 02/2008
Graficke pismenko Lokalita pravěkého hradiska s nepotvrzeným středověkým opevněním se nachází asi 1 km od Vítovic severozápadním směrem, na plochém výběžku nad údolí Vítovického potoka, na jeho pravé straně. Místo bylo zalesněno, v průběhu let však probíhá v okolí příležitostná těžba dřeva a je tedy částečně holé. V současné době je plocha hradiště porostlá uvnitř několika stromy a keři. Příkopy jsou viditelné prakticky celé, porostlé jen vyšší trávou. Středověká pevnůstka uvnitř je sice ukryta v hustějším porostu, přesto její hlavní část je dobře viditelná. K místu nevede žádné značení, ale pod hradiskem prochází Vítovickým údolím červená turistická značka ...

historie

Středověká historie místa není stále zcela vyjasněná. Z místa nejsou známé žádné středověké nálezy a čeká se tedy na ověření skutečnosti, že místo bylo ve středověku využito. Je to i tím, že hned severně nad Vítovicemi se nachází lokalita zvaná Vítovice, patrně další středověké sídlo, které však zatím není archeologicky potvrzeno. Jisté je, že ves Vítovice koupil v roce 1406 Mikeš Roman z Myslejovic. Jeho synem byl Petr Roman z Vítovic. Ten byl

Pravěk
    Že byla tato lokalita osídlena již v pravěku, je potvrzeno archeologickým výzkumem. Nálezy z let 1982 a 1988 náležejí ke kultuře jevišovské z pozdní doby kamenné a kultuře horákovské z doby halštatské. Tyto nálezy jsou uloženy v Ústavu archeologické památkové péče v Brně. Lokalita je označována také jako Pozořice, přestože od nich je vzdálena téměř 4 km. Celková plocha hradiska činila přibližně 1,3 hektaru a nepatřilo tedy k největším. V

Roman Řezáč (dle Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku), 28.1. 2008

popis

Při popisu bude nejlepší začít polohou lokality jako celku. Ta zaujala konec plochého výběžku, širokého asi 170 m a dlouhého přibližně 300 m, zvaného Hrádek. Ten vybíhá východním směrem, nad údolí Vítovického potoka, nad nímž je převýšený asi 80 m. Ve středověku tímto údolím vedla cesta, ovšem podle historických souvislostí není pravděpodobné, že by tvrz či řekněme spíše středověké opevnění na Hrádku zajišťovalo kontrolu nad touto cestou. Spíše

Brno-venkov  (BO)
    Pozořice