Hrady.cz
Na tomto místě stávaly v 18. století dvě kaple – první z r. 1735 dle návrhu Ignáce Kiliana Dintzenhofera, druhá z let 1757 – 1761 od Ignáce Palliardiho. První zanikla přestavbou na obytný domek, druhá byla zbořena r. 1791.
pohled na bývalou kapli od severu
vlevo část domu, ve kterém je pravděpodobně zabudována polygonální část kaple, snad i oválná okna jsou pozůstatkem kaple
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Původní hradčanská kaple Panny Marie Pomocné stávala na Pohořelci a na místo u Písecké brány byla přenesena na rozkaz velitele Prahy hraběte Ogilviho. Nejdříve byla postavena drobná dřevěná kaple, která r. 1735 byla nahrazena zděnou, snad podle projektu Ignáce Kiliana Dintzenhofera. Roku 1756 koupila pozemky pod a kolem kaple Svatovítská kapitula a v letech 1757 – 1761 nechala přistavit vedle starší kaple novou, větší. Autorem této kaple byl Ignác Palliardi. Kaple byla vysvěcena 4.7.1761. Kaple měly pravděpodobně poměrně bohatou výbavu. V starší literatuře byly uváděny obrazy od Petra Brandla či sochařská výbava od Josefa Ledera a Richarda Prachnera. Po ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 27.1. 2008

přestavěno
    Praha 6-Hradčany