Hrady.cz
Chráněný přírodní výtvor na jižním okraji Moravského krasu. Vápencová plošina s dalekým romantickým výhledem a výskytem vzácné květeny.
Výhled z plošiny Horneku do údolí Říčky s Ochozskými jeskyněmi.
Graficke pismenko V okolí přírodní památky Hornek se nachází pravěká hradiska Staré Zámky, Chochola a zbytky středověkého Horákovského hradu. Pod Hornekem romantické údolí Říčky, kterým lze dojít až do jižní části Moravského krasu s jeskyní Pekárnou, Ochozskou jeskyní, jeskyní Netopýrkou, Švédovým stolem či Hostěnickým propadáním. Opačným směrem Mariánské údolí se soustavou vodních nádrží s možností koupání. V údolí několik restaurací např. i v bývalých historických mlýnech. V nedaleké městské části Brno – Líšeň barokní zámek a kostel sv. Jiljí.
Milan Náplava, 24.1. 2008

popis

Chráněný přírodní výtvor „Hornek“ je částí vápencové plošiny Hádů na jižním okraji Moravského krasu. Jedná se o výchozy vápenců s detailní vrásovou stavbou příkře spadající do údolí Říčky. Na ploše 32 ha se nachází řada chráněných a ohrožených druhů rostlin – jedná se tedy o významnou botanickou lokalitu těsně za hranicemi Brna. Na okraji plošiny turisticky atraktivní vyhlídkové místo přístupné odbočkou žlutě značené turistické cesty z Velké

Milan Náplava podle turistického průvodce Okolí Brna - Moravský kras (1990), 24.1. 2008

přírodní scenerie