Hrady.cz
Kašna na Staroměstském náměstí potavena roku 1906. Je dílem architekta Rudolfa Kříženeckého. Plastiku delfínů vytvořil Jan Štursa, kolem kubistická mříž – dílo Josefa Chochola.
© Milan Caha 12/2007
Graficke pismenko Kašna se nachází v severozápadní části pražského Staroměstského náměstí na rohu Pařížské ulice, u presbytáře kostela sv. Mikuláše. Byla postavena roku 1906 v rámci úprav tohoto prostranství po asanaci a jejím autorem je architekt Rudolf Kříženecký. Pískovcová nádrž má tvar trojlístku, uprostřed je profilovaný sloupek se třemi propletenými delfíny. Ústřední plastika je pravděpodobně dílem sochaře Jana Štursy. Jednoduchá kubistická mříž kolem kašny je připisována architektu a staviteli Josefu Chocholovi.
Milan Caha (zdroj: A. Ederer, J.Uxa, Pražské kašny a fontány, Libri 2004), 19.1. 2008

Autor plastiky
    Ve většině publikací býval obvykle jako autor sochy uváděn sochař Jan Štursa. Díky pátrání pana Vladimíra Černého ze Zákolan bylo zjištěno, že autorem a zhotovitelem sousoší delfínů byl zákolanský rodák František Hnátek. Jeho návrh byl na základě vytvořené skicy upřednostněn technickou komisí z roku 1905 před návrhem Jana Štursy, jakožto "umělecky relativně lepší" a jistou roli hrála i finanční stránka: "dále jest peněžitá nabídka

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní