Hrady.cz
Rozsáhlé terénní zbytky hrad z konce 13. st. Mezi r. 1285-87 jako sídlo zemských škůdců dobyt. Ve 14. st. v rukou Šternberků. Asi r. 1424 dobyt jako opěrný bod husitů, ještě r. 1437 je východiskem loupeživých výpadů, r. 1446 již uváděn jako pustý.
pohled přes mohutné zdivo na pomník
Graficke pismenko Rozsáhlé terénní zbytky hradu z konce 13. st. Mezi r. 1285-87 jako sídlo zemských škůdců dobyt. Ve 14. st. v rukou Šternberků. Asi r. 1424 dobyt jako opěrný bod husitů, ještě r. 1437 je východiskem loupeživých výpadů, r. 1446 již uváděn jako pustý.

Hrad a jeho majetek
    V nejstarší době patřila ves Nemile s tvrzí, poplužním dvorem a vodním mlýnem k Hoštejnskému hradu. Základem vsi Nemile bylo popluží, rozsáhlé rolnické hospodářství, jehož užívali Hoštejnští a potom zábřežští hradní úředníci místo služného. První písemná zmínka pochází z roku 1374, kdy žaluje Tomáš z Rezu (kdysi ves za Budislaví u Kamenného Sedliště na Litomyšlsku) Smila z Hoštejna o 50 hř. Gr., že mu vzal v jeho dvorech v Nemili a Václavově

Jaromír Schoffer, stránky tvrze v Nemili, 26.6. 2010

nepatrné zbytky zdí