Hrady.cz
Pozdně gotický měšťanský dům z 2. pol. 15. století, renesančně přestavěný kolem r. 1600 a opravovaný v 18. století. Dnes Muzeum Šumavy.
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Tento původně měšťanský pozdně gotický dům byl postaven ve druhé polovině 15. století, kolem roku 1600 byla renesančně přestavěna fasáda, dům byl zásadně opraven v 18. století. Od roku 1775 do roku 1936 v něm bylo umístněno děkanství. V současné době v budově sídlí Muzeum Šumavy.

popis

Dům je bohatý zajímavými architektonickými prvky. Vchod si uchoval pozdně gotický lomený vstupní portál. Vysoká renesanční atika pochází z přestavby kolem roku 1600. Renesanční jsou i pravoúhle profilovaná okna, pravoúhlá ostění vchodů, klenby, zbytky renesančních dekorativních maleb. V muzeu je umístněn sušický cínový poklad (nalezen v čp. 34, náměstí), dále je zde expozice šumavského skla, originál vimperského prvotisku, síň Karla