hrad Fürstenwalde

Fürstenwald, Vrbno, Zámecká hora
Zbytky gotického hradu opavských vévodů. Poprvé zmíněn r. 1348, v 16. st. uváděn již jako zřícenina. Dochovány základy hradeb a zřejmě věžovitého paláce.
Hrad od západu
Snímku dominuje skála na níž se nacházelo hradní jádro. Pod ní jsou zřetelné tři zídky jejichž účel není doposud zcela jasný
© Jan P. Štěpánek 12/2006
Graficke pismenko Nad slezským městem Vrbno pod Pradědem, uprostřed jesenických hor, zvedá se dominantně kopec s názvem Zámecká hora (854 m.n.m.). Právě na vrcholu této hory stával ve středověku hrad, který z výšky shlížel na město, soutok řek Černé, Střední a Bílé Opavy v řeku Opavu a na staré obchodní stezky, které údolím těchto říček procházely. Tento hrad se nazývá Fürstenwalde. Jeho jméno kupodivu nepřešlo v český ekvivalent. Nejsnadnější přístup na hrad je právě od Vrbna. Těsně za Vrbnem, směrem na západ je křižovatka silnice do Ludvíkova a na Jeseník. Je potřeba se dát na Jeseník a po několika desítkách metrů zahnout do leva k bývalé hájence, jež leží ...

historie

Zeměpanský hrad Fürstenwalde stával na Zámeckém vrchu nad soutokem Střední a bílé Opavy, zhruba ve výši 854 m nad dnešním Vrbnem pod Pradědem. Do dnešní doby se z něho zachovaly obvodové hradby, vyčnívající jen velmi málo nad terén, a zbytky základů vnitřních staveb. Podélná osa hradu v délce kolem 50 m je situována západovýchodním směrem, příčná osa má délku kolem 25 metrů. První písemná zpráva o hradu pochází z r. 1348, kdy opavský kníže

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 1983, 18.8. 2004

popis

Celková situace hradního areálu na Zámecké hoře je orientovaná ve směru severovýchod – jihozápad. Západní svahy lokality prudce spadají v mírně klesající hřbet jdoucí až do sedla, které Zámeckou horu oddělují od dále stoupajícího terénu. Areál hradu je možno pomyslně rozdělit na dvě části. V západní části, na od západu a severozápadu skálou chráněném pahorku se rozkládalo vlastní hradní jádro. V jeho severovýchodní části se na nejvyšším místě

Jan P. Štěpánek s využitím prací P. Kouřila a M. Plačka a prospekce v terénu, 4.1. 2007

nepatrné zbytky zdí