Hrady.cz
Věž Hláska je mladší součástí městských hradeb z 80. l. 15. století. V 16. stol. sloužila jako městská šatlava. Na počátku 20. stol. byla spojena se secesní vilou zvanou Helenin zámeček.
věž Hláska
žlutá budova vlevo je Helenin zámeček
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Zachované úseky městských hradeb jsou z hrubě opracovaného pískovce a opuky. Byly vystavěny v 80. letech 15. století. Čtvercová hláska z opuky a pískovce je poněkud mladší než nejstarší úseky hradeb, vznikla po husitských válkách. V 16. století sloužila jako městská šatlava. V r. 1905 byla Hláska spojena se secesní budovou zvanou Helenin zámeček, kterou nechala vystavět dcera významného českodubského textilního podnikatele Helena von Schmitt. Další úseky hradeb se dochovaly na jihozápadní straně, před kaplí sv. Jana a poblíž kostela sv. Ducha.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1977), 12.1. 2008

brána, opevnění