Hrady.cz
Gotický dvorec renesančně upravený a výrazně barokně přestavěný, pravděpodobně Janem Blažejem Santinim-Aichlem po r. 1700. Klasicistně rozšířen v r. 1840.
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Jádrem objektu je gotický dvorec, jehož existenci dokládají dochované gotické sklepy. Dvorec byl přestavěn v renesanci. K výraznější přestavbě však došlo ve druhé polovině 17. století, úpravy byly dokončeny začátkem 18. století a tato fáze je připisována Janu Blažeji Santinimu-Aichlovi. Palác byl dále přestavěn klasicistně (Alexandr Hellmich) a posléze přeměněn na nájemní dům.

popis

Palác má nepravidelný tvar, přizpůsobující se průběhu ulic. V průčelí do Mariánského náměstí je edikulový portál ze 17. století s trauttmanndorfským znakem v tympanonu. Vrata v portálu jsou rovněž barokní. V dvorním traktu se dochovala barokní okna a dveřní portály, pavlače s kamennými krakorci jsou klasicistní.

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní