Den boje za svobodu a demokracii

Stavovské divadlo

Nosticovo divadlo, Tylovo divadlo
Barokně klasicistní budova na místě provizorního dřevěného divadla. Postavena v letech 1781–1783 dle plánů dvorního architekta Antonína Haffeneckera, v letech 1858–9 přestavěna a rozšířena 1882–83.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko V roce 1747 postavil na prostranství před Karolinem Franz Pfanner dřevěnou letní divadelní scénu. V roce 1781 získal hrabě Nostic povolení vystavět na stejném místě divadlo kamenné. Základní kámen byl položen 7. června téhož roku. Původní budova byla nižší a kratší než dnešní divadlo. 21. dubna 1783 zde proběhlo první představení. V roce 1799 vykoupily budovu české stavy a divadlu se začalo říkat Stavovské. Při úpravách v polovině 19. století byla budova zvýšena a prodloužena a od roku 1861 nesla oficiální název Královské zemské divadlo. Od roku 1920 bylo pojmenováno po J. K. Tylovi. V osmdesátých letech 20. století proběhla generální rekonstrukce. Na konci 20. století se divadlo vrátilo k názvu Stavovské.

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy