dům U Vejvodů

U Goliáše
Středověký dům, známý pražský pivovar, renesančně přestavěný kolem r. 1618 a secesně upraven na počátku 20. století; na této úpravě se podílel Josef Fanta.
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Z dvou původních dvou gotických domů se dochovaly sklepy a dvě klenuté prostory v přízemí. K sjednocení domů došlo v 16. století za nákladníka Matouše Goliáše, který zde provozoval pivovar. Na počátku 17. století proběhla nákladná pozdně renesanční přestavba, kterou hradil tehdejší majitel Melichar Haldiem z Neuenperka. Pivovar fungoval v domě i po renesanční přestavbě, v roce 1637 je zmiňována sladovna. Tehdejší majitel, nákladník a budoucí staroměstský primátor Mikuláš František Turek z Rosenthalu přikoupil roku 1641 sousední domy, o které budovu rozšířil. V polovině 17. století došlo k některým barokním úpravám. ...

popis

Na rozsáhlé parcele stojí jednopatrová dvoukřídlá budova, ve které se dochovaly prvky všech významných stavebních období. Z gotiky se dochovala sklepní část a dvě místnosti v přízemí. Nejvýraznější portál je pozdně renesanční, nad ním je znak Mikuláše Františka Turka z Rosenthalu. Renesanční je i fasáda, štíty, arkýř na krakorcích, okna, klenby s toskánským sloupem, malované stropy a na nádvorní fasádě je odkryta část renesančních nástěnných

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy