Hrady.cz
Gotický kostel z 2. čtvrtiny 14. stol. přest. barokně ve 2. pol. 18. a účelově na konci 20. stol. K obdélné got. lodi s čtvercovým závěrem přistavěna od západu barokní předsíň s oratoří a od severu sakristie. Ve 20. stol. kostel upraven na ateliér.
Kostelík a fara
Graficke pismenko Kostel Narození Panny Marie v Pakoměřicích je poprvé zmiňován roku 1352. Postaven byl někdy krátce před tím, jak dokazuje profilace okének a portálu odhalených r. 1991 průzkumem J. Sommera v jižním průčelí lodi kostela. Ve druhé polovině 18. století byl lehce přestavěn v pozdně barokním slohu. Poslední úpravy byly provedeny v 90. letech 20. století, kdy byla loď odsvěceného kostela upravena na umělecký ateliér.

popis

Jednoduchý gotický kostel tvořila obdélná plochostropá loď, na níž navazoval čtvercový závěr zaklenutý jedním polem křížové žebrové klenby. Hlavní vstup byl profilovaným hrotitým portálem z jemného pískovce v jižní stěně lodi. Mezi portálem a jihozápadním nárožím byl odkryt zbytek gotického okénka narušeného barokní přestavbou, druhé okénko je předpokládáno na opačné straně od portálu. Při barokní přestavbě byla vybourána část západní stěny

není známo
     Praha-východ  (PH)