Hrady.cz
Komárovský rybník u Branžeže byl jako jediný ze soustavy pod hradem Kost ve 20. stol. obnoven a zvětšen na 54 ha. Pro malebné okolí, písečné dno a jeho pozvolné klesání vyhledávané rekreační místo se dvěma kempy, chatovými osadami a objekty.
Komárovský rybník
Graficke pismenko Komárovský rybník v Českém ráji je často označován přídomkem "u Branžeže", neboť na katastru této obce leží. Rybník stejného názvu se totiž nachází i poněkud jižněji u Dymokur na Nymbursku. Komárovský rybník je jediným zachovaným velkým rybníkem ze soustavy, která byla vybudována na toku říčky Kněžmostky. Ta soustava začínala pod hradem Kost a pokračovala po proudu až k Branžeži. Všechny rybníky tohoto komplexu byly ve 20. stol. zrušeny a pouze Komárovský byl opět obnoven. Jeho původní rozloha však byla asi třetinová, jak dokládají i staré fotografie z doby 1. světové války. Rybník je poprvé připomínán r. 1604 a jeho název je ...
Jiří Špaček (zdroj Tomáš Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 20.7. 2016

popis

Komárovský rybník leží pod Příhrazskými skalami na katastru obce Branžež východně od jejího centra. Má rozlohu 54 ha, dosahuje hloubky nejvýše 4,5 m a napájí ho říčka Kněžmostka s drobnými přítoky. Rybník se nachází v rekreační oblasti Branžež-Nová Ves a je vyhledáván pro pozvolný vstup do vody a písčité dno. Je proto ideální pro rekreaci s dětmi. Na jižním a západním břehu jsou kempy a chatové osady. Rybník je ideální základnou pro výlety na

Michaela Hromadová, 28.12. 2007

vodní plocha