Hrady.cz
Samostatně stojící dřevěná zvonice ze 16. století u kostela sv. Jakuba Většího v Libiši. Jsou zde dva zvony – větší zvon je z roku 1549, menší z druhé poloviny 15. století.
Graficke pismenko Zvonice spolu s kostelem tvoří cenný gotický celek. Byla postavena v 16. století, kdy už nebylo potřeba, aby věž nesoucí zvony plnila i funkci strážní a obrannou, proto všeobecně dochází k radikálnímu snížení výšky těchto staveb. Místní zvonice je typickou ukázkou tohoto trendu a je širší než vyšší – je to obdélná stupňovitá stavba se vzpěradlovou konstrukcí. Zároveň byl v pohusitském období kladen důraz na jednoduchost církevních staveb a použití dřeva jako snadno dostupného stavebního materiálu bylo nejen finančně nenáročné, ale i snadné na údržbu a konstrukčně výhodné. Vzpěradlová konstrukce nese nejen zvony, ale tvoří i základ obvodového pláště zvonice a zároveň dobře snáší dynamické namáhání stavby při rozhoupání zvonů.
Ivka (K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri, Praha 1995), 28.12. 2007

Mělník  (ME)