Hrady.cz
Manýristická kruhová kaple postavena v letech 1590–1600 sloužila příslušníkům italské komunity v Praze. Pravoúhlý portikus před portálem kaple je dílem F. M. Kaňky.
Vlašská kaple z Karlovy ulice
za ní věže kostela sv. Salvatora
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Italové (Vlaši) se začali v Praze usazovat někdy v polovině 16. st. V r. 1573 vznikla Vlašská kongregace. Italská kolonie se rozrostla zejména za Rudolfa II., jenž poskytl práci zručným řemeslníkům, malířům a stavitelům. Italská malostranská komunita se rozhodla si kromě špitálu v podhradí vybudovat i vlastní svatostánek. Protože jezuité nabízeli kázání v italštině, volba lokality pro novou kapli padla na pozemek v sousedství Klementina. Stavba byla zahájena v roce 1590 podle plánů Domenika Bossiho a stavebně byla dokončena v roce 1597. Vysvěcena byla v roce 1600. V roce 1715 upravil F. M. Kaňka portikus, který je od té doby společný se sousedním kostelem sv. Klimenta.
Milan Caha (zdroj: Eduard Škoda, Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 24.12. 2007

popis

Jednoduchá pozdně renesanční oválná stavba. V klenbě je freska Nanebevzetí Panny Marie od neznámého umělce z období kol. roku 1773 a na stěnách fresky Sedmi tajemství Panny Marie z roku 1607. Na hlavním oltáři je obraz Nanebevzetí Panny Marie z roku 1813 od ředitele pražské Akademie J. Berglera a na bočním oltáři obraz sv. Jana Nepomuckého z roku 1775 od F. Lichtenreitera. Portikus s kovanými mřížemi, o který se kaple dělí se sousedním kostelem