Hrady.cz
Jako sídlo mincovny nechali Šlikové postavit 1534 - 46 objekt v přechodném slohu mezi gotikou a renesancí. Později sídlem báňského úřadu, postižen několika požáry. Od r. 1964 museum s exposicemi věnovanými zejména zdejšímu hornictví a zpracování stříbra.
severní průčelí
Graficke pismenko Hornickou osadu Jáchymov založil kolem roku 1516 Štěpán hrabě Šlik. Těžba stříbra se uspokojivě rozvíjela a tak není divu, že byla osada již roku 1520 povýšena na horní město. Protože Šlikové měli právo razit mince, postavili si v letech 1534-46 výstavnou renesanční budovu mincovny. Roku 1964 se do budovy přestěhovalo jáchymovské mšstské muzeum, které je dnes pobočkou Karlovarského muzea.
Mincovna je čtyřkřídlá jednopatrová stavba s dvěma nádvořími, nároží směřující do náměstí je opatřeno výstavným bohatě zdobeným arkýřem.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)