Hrady.cz
Třetí největší bronzová jezdecká socha na světě, kterou navrhl profesor pražské Akademie výtvarných umění Bohumil Kafka. Jezdecká socha byla odhalena před památníkem v roce 1950.
Detail tváře Jana Žižky z Trocnova
Graficke pismenko Pomník Jana Žižky z Trocnova se nachází na slavném českém kopci zvaném Vítkov. Husité na Vítkově zaznamenali pod vedením Jana Žižky z Trocnova válečný úspěch: 14. července 1420 zde porazili křižácké vojsko. Před Národním památníkem na Vítkově byla 14. července 1950 (výroční den bitvy na Vítkově) odhalena třetí největší bronzová jezdecká socha na světě – pomník Jana Žižky z Trocnova. Tuto dnes třetí největší jezdeckou sochu navrhl profesor pražské Akademie výtvarných umění Bohumil Kafka, který na ní pracoval od roku 1931. Tvůrce se dokončení svého díla nedočkal. Krátce po dohotovení modelu zemřel. Pomník je vysoký 9 m, dlouhý 9,6 m, široký 5 m a váží 16,5 t. Odlití ...
Miroslav BITTER (red. upr JC), 19.12. 2007

pomník, památník