Hrady.cz
Secesní budova podle projektu Osvalda Polívky z roku 1906 vystavěná pro pražskou administrativu v l. 1909–11. Sochařská výzdoba je od Stanislava Suchardy, Josefa Mařatky a Ladislava Šalouna.
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Nová budova radnice byla postavena na pozemcích mezi Linhartským a Mariánským náměstím. Tato místa byla osídlena od doby románské. Ve 13. století stával na místě Linhartského náměstí (nazvaného podle kostela sv. Linharta) románský dvorec zvaný Jarošův dvůr. Ve 14. a 15 století fungoval jeho místě kurný trh, tedy místo kde se prodávala drůbež. Na Mariánském náměstí stával kostel Panny Marie na louži, který dostal jméno podle louží, které kolem zůstávaly po každé povodni. Mezi oběma náměstími stával blok domů, které radní vykoupili, poté zbourali a vyhlásili soutěž na využití pozemku pro budovu nové radnice. V roce 1909 byla soutěž uzavřena a jejím vítězem se stal architekt Osvald Polívka. V letech 1909–11 jeho projekt realizovala firma stavitele Františka Tichny.

popis

Secesní budova obdélníkového tvaru má rozměry 90,5 x 37 m. Celkem budova poskytovala 7463 m2 úřadoven a měla 250 úředních místností. Do budovy se vstupuje monumentálním portálem z Mariánského náměstí. Zajímavostí je, že zde byly poprvé v Praze byly použity paternostery. Sochařská výzdoba je soustředěna zejména na hlavní průčelí. Jsou zde plastiky Stanislava Suchardy: Občanstvo společně nesoucí břímě a Společný užitek občanstvu plynoucí. Reliéf

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní