Hrady.cz
Bývalý důl na kaolín uzavřený v roce 1897. Nachází se v lese u obce Nevřeň a je přístupný úzkou rourou. Za průlezem se již nacházejí poměrně velké vytěžené prostory s mnoha sochami a jinými výtvory z kaolínu.
Zadní část dolu
Graficke pismenko V obci Nevřeň můžete navštívit zajímavé důlní dílo – bývalý kaolinový důl. Pokud přijedete do obce ze silnice E49, projeďte obcí a až přejedete most zahněte doleva a pokračujte proti proudu potoka. Cesta se za chvíli dělí, zde je vhodné zaparkovat. Dále se vydejte pěšky do kopce, kolem pískovny a pokračujte dál směrem do lesa. Po určité době narazíte po levé straně na prohlubeň a vlez do dolu.
Důl je volně přístupný na vlastní nebezpečí! V roce 2005 firma Průzkum Příbram s.r.o. celé místo zajistila, takže návštěva dolu je poměrně bezpečná.
Zdeněk Holcingr, 17.12. 2007

turistické

Důlní dílo bylo znovu zabezpečeno v roce 2008 a po nové úpravě jeho návštěva vyžaduje lano! Důl není volně přístupný!! Vstup do důlních děl, ať se již jedná o důlní díla provozovaná, opuštěná nebo stará důlní díla, je velmi nebezpečný a to zejména pro osoby neznalé rizik plynoucích z hornické činnosti. Zcela zvláštní kapitolu představují stará důlní díla, kde je navíc jakékoliv poskytnutí pomoci osobám pohybujícím se v neznámém prostředí

Jaroslav Ryjáček , 4.4. 2011

Kaolínový důl Nevřeň
    Původní vchod do kaolínového dolu v Nevřeni se nedochoval, současný vstup je vytvořen v jedné z propadlých dobývek. Kaolín zde začal těžit v roce 1870 podnikatel Süsschem. Těžilo se ručně mlátky (dodnes jsou na stěnách viditelné charakteristické stopy), materiál se dopravoval ve vozících tlačených samotnými horníky nebo zvířaty. Teprve jeden z dalších majitelů Leo Medels zavádí v roce 1884 do těžby parní stroj. V létě se těžilo na tzv.

technická památka
     Plzeň-sever  (PS)