Hrady.cz
Malé hradiště na nízké terase nad řekou Kouřimkou u Bukačovského mlýna. Říčka lokalitu odděluje od hradiště Stará Kouřim. Osídlení z doby kamenné i bronzové, a také v raném středověku. Tehdy zde zřejmě stával románský kostelík sv. Vojtěcha.
Plocha hradiště u sv. Vojtěcha - pohled přes lokalitu od jihozápadu ke Kouřimce
Graficke pismenko Nejmenší z kouřimských hradišť (1,5 ha) najdeme na nízkém návrší v ohybu říčky Kouřimky (zvané též Výrovka či Vavřinecký potok) v blízkosti Bukačovského mlýna. Nejsnadnější přístup je od modré značky, která vede po asfaltové silničce směrem na jih z Kouřimi. Plocha hradiště slouží jako pastvina a je ohraničena hustým křovím, ve kterém je občas i nějaký ten ostnatý drát. Terasa hradiště převyšuje tok Kouřimky asi o 15 metrů.
Ivka, 16.12. 2007

hradiště u sv. Vojtěcha nad Bukačovem
    Na lokalitě proběhly dva archeologické průzkumy. Na přelomu 19. a 20. století tu kopal J. L. Píč na místě předpokládaného kostelíka. V 60. a 70. letech tu pak provedl menší výzkum M. Šolle. První osídlení je datováno už do pozdní doby kamenné – stávala zde osada řivnáčcké kultury. V mladší až pozdní době kamenné (knovízská a štítarská kultura) byla vybudována kamenitá hradba s komorovou konstrukcí šířky 3–4 metry. Opevněné sídlo zde pak také

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003, 16.12. 2007
    Kouřimka
    Mylně nazývaná "Kouřimka" nebo "Vavřinecký potok" je ve skutečnosti říčka Výrovka, která pramení pod Uhlířskými Janovicemi, protéká Vavřineckým potokem a vlévá se u Poděbrad do řeky Labe. Na mapě ji jinak nežli Výrovka nenajdete!
    Lenka Stachová , 23.6. 2014

hradiště