Den boje za svobodu a demokracii
Za Dětřicha z Mořiců r.1342 založena tvrz. R.1567Albrecht Černohorský z Boskovic na místě tvrze začal stavbu renesančního zámku. Thurnové stavbu dokončili. Po Bílé hoře získal Vlasatice kardinál Ditrichštejn. V 19. stol. byl kolem zámku upraven park.
© Luděk Pitter 11/2004
Graficke pismenko Pojedete-li z Vlasatic po silnici směrem na Troskotovice, uvidíte vpravo za obcí budovu zámku s věží. Zámek stojí v areálu bývalého zemědělského družstva. Na mapách ještě často areál označen STS – strojní traktorová stanice (na vysvětlenou mladším, kterým již tato zkratka nic neříká).

Jedná se o renesanční zámek menších rozměrů vzniklý přestavbou tvrze. V jeho blízkosti lze ještě dnes vidět i zbytky po parkové úpravě.
6.3. 2005

historie

V polovině 14. stol. byly Vlasatice (Wlasaticze) v držení měšťana Dětřicha Mořiců, který roku 1342 získal povolení k opevnění dvora a tak na místě vznikly základy tvrze, která je poprvé připomínána až roku 1567 kdy Vlasatice koupil Albrecht Černohorský z Boskovice. Albrech Černohorský začal s přestavbou tvrze na renesanční zámek. Pro nedostatek finančních prostředků se mu však nepodařilo dílo dokončit. Dalšími majiteli byli Thurnové, kteří

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 6.3. 2005

tvrz přestavěná na zámek