Hrady.cz
Barokní kostel z první poloviny 18. stol. s hrobkou Berchtoldů, postavený na místě staršího předchůdce. Na schodišti sochy sv. Jana Nepomuckého a Jana Sarkandera, věž nese dva zvony. V blízkosti hřbitov a dvě kaple.
Graficke pismenko První zmínka o kostele v Budkově pochází z roku 1353 a svatému Martinu byl zasvěcen roku 1507. Na místě této původní stavby vznikl barokní kostel, tak jak jej známe dnes, v první polovině 18. stol., konkrétně kostelní věž roku 1729 a vlastní kostel v letech 1743–1745.
Marek Pouzar, 15.12. 2007

popis

Kostel svatého Martina se nachází naproti budově zámku. Barokní stavba je opatřena cibulovitou kupolí a žlutou fasádou. Do kostela se vchází po barokním schodišti zdobeném dvěma sochami – sv. Jana Nepomuckého a sv. Jana Sarkandera. Uvnitř se nachází hrobka rodu Berchtoldů. Do širého okolí se z věže ozývají dva zvony, a to z let 1489 a 1655. Okolo kostela se rozkládá hřbitov s kaplemi sv. Jana a sv. Pavla z první poloviny 18. stol. Jedna z nich

Třebíč  (TR)
    Budkov