Hrady.cz
Jan Rudolf Trčka z Lípy v letech 1612 - 1634 postavil renesanční zámek. Za Václava z Morzina r. 1719 úpravy v barokním stylu. Další adaptace až v letech 1912 – 1913 a v letech 1949 až 1965. R. 1990 zámek vyhořel. Od r. 2004 postupná rekonstrukce.
Hlavní vstupní brána
© Pavel Vítek 01/2006
Graficke pismenko Obec Kounice se nachází 4 km severně od Českého Brodu. Dostupná je buď autobusem a nebo vlakem z nádraží Český Brod, na trati Praha – Kolín. Autem můžeme jet po dálnici D 11 a na odbočce Bříství odbočit na Český Brod. Po 4. km dojedeme do Kounic.
V Kounicích kromě zámku můžeme ještě zhlédnout původně středověký kostel sv. Jakuba. V okolí pak město Český Brod ze zbytky městského opevnění.
4 km jižně od Českého Brodu můžeme navštívit v obci Tuchoraz pozůstatek po tvrzi, samostatně stojící věž. 5 km severozápadně od obce Bříství na dálnici D 11 leží obec Přerov nad Labem s renezančním zámečkem a skanzenem Polabí.

historie

Nejstarší zmínka o tvrzi v Kounicích je z roku 1554, kdy panství vlastnil Jířík Wachtl z Pantenova. Ten také zahájil výstavbu, nebo přestavbu renesanční tvrze. Stavba probíhala v letech 1567 - 1593 a byla pravděpodobně dokončena Jiříkovým synem Joachymem, který panství zdědil. V letech 1612 - 1634 nechal tvrz přestavět Jan Rudolf Trčka z Lípy v reprezentativní trojkřídlý renesanční zámek. Zámek byl roku 1634 společně s celým panstvím

Nymburk  (NB)
    Kounice