Hrady.cz
Torzo opevnění Nové brány z roku 1572. Nová brána na jihu byla nejmladší z ivančických bran městského opevnění. Jako jediná se částečně dochovala po jejich demolici v 19. století a stala se součástí obytného domu.
Torzo opevnění se střílnou přiléhající těsně k Nové bráně z 16. století
Z druhé strany klasicistní obytný dům
Graficke pismenko V těsném sousedství Nové brány je ulička ústící na náměstí ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde je možné prohlédnout si městské hradby zblízka. U mlýnského náhonu je hradba zachována v původní výšce a se střílnami.
Milan Náplava, 18.12. 2007

historie

Roku 1304 byly Ivančice postiženy zničujících nájezdem kumánských oddílů ve vojsku rakouského vévody Albrechta. Téměř celé město bylo vyvražděno a vypáleno. To donutilo Václava II. tehdy královské město ohradit pásem kamenných hradeb a doplnit o fortifikaci městského hradu. Hradby byly opatřeny šesti půlkruhovými baštami a měly zpočátku jen dvě brány na průjezdní cestě. Na západě to byla Horní (Oslavanská) brána a na východě brána Dolní

popis

Zachované torzo Nové brány z 16. století najdeme na ulici s příznačným názvem U Nové brány. Jedná se vlastně o pěkně zachovanou hradbu se střílnou a původně ochozem, která těsně přiléhala k Nové bráně. Opevnění brány ze strany k městu bylo postupně zastavěno a přeměněno na skromný klasicistní obytný dům.

Restaurace
    brána, opevnění