Hrady.cz
Farní chrám z l. 1232-63, gotic. přest. v 14. st., Karel IV. mu věnuje hlavu sv. Havla. Kázal zde Jan Milíč z Kroměříže, Jan Hus, Jan Nepomucký. Barok. přest. (Bayer, Orsi, Santini), sloučen s klášterem karmelitánů (zruš. 1786). Hrob Karla Škréty.
klášter z Rytířské ulice
© Milan Caha 10/2008
Source soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNewSource soubor neexistuje! End ve funkci ThumbNew Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Někdejší farní chrám stejnojmenného německého kvartálu vznikl v rozmezí let 1232-63. Havelské město mívalo v rámci Starého Města pražského výsadní postavení – mohlo se chlubit řadou obchodních privilegií či např. vlastní soudní pravomocí. Další etapu kostel načal ve století 14., kdy se přeměnil ve vrcholně gotickou baziliku. Karel IV. mu věnoval cennou relikvii - hlavu sv. Havla! Tu získal z kláštera St. Gallen ve Švýcarsku. Jeden z nejzásadnějších chrámů své doby je později proslaven také působením kazatelů Konráda Waldhausera, Jana Milíče z Kroměříže, ale i (r. 1404) Jana Husa. Farářem zde byl i sám Johánek z Pomuku. Barokní podobu získává po r. ...

historie

V roce 1627 daroval císař Ferdinand II. kostel sv. Havla, faru a školu obutým karmelitánům. Darované objekty byly pro karmelitány malé a proto se snažili koupit okolní objekty patřící obci – jednalo se o obecní kuchyně a chlebné kotce. Jednání za klášter vedl Carlo Lurago. Smlouvu o koupi se jim podařilo uzavřít až v roce 1664. Základní kámen nového kláštera slavnostně položil arcibiskup Matouš Sobek z Bílenberku v roce 1671. Autorem budovy je

popis

Z původního konventu se zachovala pouze část budovy na severovýchod od chrámu sv. Havla a obvodové zdi. Čtyři dvoupatrová křídla uzavírají malý obdélný dvůr. Pouze část fasád je raně barokních ze 17. století, větší část byla postavena později při novodobých úpravách. Dochováno je několik vrcholně barokních vstupních portálků. V křídle s refektářem se dochovaly původní klenby. V refektáří je štuková výzdoba a nástropní malby s biblickými náměty

klášter
    Praha 1-Staré Město