Den boje za svobodu a demokracii
Kašna s kovanou renesanční mříží z r. 1560 (či 1590), snad z dílny dvorského zámečníka Jörga Schmidhammera. Doplněná v 17. stol. a do dnešní podoby upravena 1877–78.
kašna na Malém náměstí
© Milan Caha 12/2007
Graficke pismenko Původní funkční studna chráněná ručně kovanou renesanční mříží stojí uprostřed Malého náměstí na Starém Městě. Datována je rokem 1560, tato datace však není pravděpodobná. Pravděpodobnější rok vzniku je 1590. Kovaná mříž je připisována dílně dvorského zámečníka Jörga Schmidhammera. V 17. století byla mříž doplněna o makovici s českým lvem. Ve druhé polovině 19. století byla mříž na náklady J. V. Rotta opravena. V té době byl taky doplněn litinový sloupový stojan, pumpy i kamenný podstavec, do kterého voda vytéká. V letech 1979 – 81 byla kašna kompletně zrestaurována, mříž, kopule i andělé byly pozlaceny. Poslední rozsáhlá rekonstrukce proběhla v letech 1994 – 96.

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní