Hrady.cz
Zachovalá podzemní část tvrze z 16. století na místě předchozího slovanského hradiště. Tvrz založil před rokem 1542 Majnuš Bukovský z Hustířan. Tvrz zpustla během třicetileté války a na jejích původních sklepích stojí novodobá budova.
Graficke pismenko Lokalita byla využita už snad Slovany, kteří zde vystavěli hradiště, po kterém zde zůstaly dosud patrné valy a příkop. Příhodného místa využil před rokem 1542 Majnuš Bukovský z Hustířan (majitel okolních panství Červené Poličany a Dubenec), který zde vystavěl z cihel a dřeva tvrz, zmiňovanou v roce 1542. Tvrz byla pravděpodobně neomítnuta, protože se o ní píše v roce 1570 jako o červeném hradě Velehrádku. Opevnění tvrze využilo příkopy a valy předešlého hradiště. Po Majnuši dědí tvrz jeho syn Jan a po něm tři dědicové, a po vyplacení podílů připadl Kryštofovi. Poslednímu z tohoto rodu Karlovi Bukovskému z Huštířan byl ...
Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II., Argo 2000, 15.6. 2010

nepatrné zbytky zdí