Hrady.cz
Téměř zaniklý hrad připomínaný r. 1366 jako maj. břevnovského opata. Prodán Janovi Kdulincovi z Ostroměře. R. 1390 opět maj. břevn. opata a propůjčen Kunešovi z Pravětic. R. 1406 v drž. Stradala ze Žďáru a Vysoké Srbské. Zničen husity roku 1422.
Příkopy hradu
Graficke pismenko Z hradu Vlčinec se zachovalo jen několik málo drobných zbytků zdí. Po červené a pak po zelené asi 4 km z Police nad Metují je možné dojít na místo, kde hrad stával. Přímo k hradu však žádná cesta nevede. Je nutné vyšplhat na kopec nad tratí.
28.5. 2002

historie

Hrad Vlčinec se poprvé připomíná v r. 1366 jako majetek břevnovského opata Oldřicha II., který jej tehdy prodal Janu Kdulincovi z Ostroměře s podmínkou, že bude za to chránit benediktýnské městečko Polici nad Metují proti případným útokům ze severu. Byl to malý hrad s předhradím, odděleným od vlastního hradu hlubokým a širokým příkopem. Augustin Sedláček se domnívá, že hrad byl vystavěn těsně po r. 1341, kdy břevnovští benediktýni rozšířili

O Vlčinci
    Nedaleko vesnice Velkých Petrovic, při soutoku Metuje s potokem Žďárským, oproti železničnímu tunelu, na místě dosti ukrytém, stával před dávnými časy hrad Vlčinec. Dnes jen podle několika valů a terénních vln lze poznat, kde přesně stával. Celé místo je zarostlé lesem a těžko k rozeznání. Hrad pravděpodobně sloužil k ochraně stezek obchodních a nejbližších vsí. Kdy přesně byl postaven a kým, o tom historie mlčí. Rovněž je v tajemství

nepatrné zbytky zdí
     Náchod  (NA)