Špičák

Krásný Les
Vrch Špičák leží v centru přírodního parku Východní Krušné hory. Pod vrcholem stávala turistická chata, zdnes v ruinách. Na východním úpatí puklinová jeskyně. Na loukách na úpatí rostou chráněné rostliny, z vrchu je široký kruhový rozhled.
Hra světel
Graficke pismenko K vrcholu Špičáku se dostaneme nejkratší cestou odbočkou doprava do kopce u kostela v Krásném Lese. Podejdeme dálnici D8, za tunelem se dá zaparkovat. Pak už jen vlevo přes louky do kopce, kde na okraji lesa naleznete vyšlapanou pěšinu, která vás spolehlivě dovede k vrcholu. Výstup není náročný. Ve vrcholové partii je dokonce dřevěné zábradlí. Místo je nepříliš známé, přestože je z vrcholu krásný rozhled. Za první republiky to bylo vyhlášené výletní místo s výletní restaurací. Němečtí turisté jej ale navštěvují i dnes poměrně často.
Vladimír Studecký, 29.11. 2007

popis

Vrch Špičák (Spitzberg, též Sattelberg) 723 m.n.m – je centrem nejzajímavější zóny přírodního parku Východní Krušné hory. Je tvořen horninami tří geologických dob. Nejstarší ortoruly, na nich druhohorní pískovce a vrchol tvoří třetihorní čedič. Z vrcholu je krásný rozhled. Těsně pod vrcholem stávala turistická chata, ze které zbyly již pouze ruiny. Na východním úpatí vrchu je puklinová jeskyně. V okolí vrchu na suchých loukách roste arnika,

přírodní scenerie

Ústí nad Labem  (UL)