Den boje za svobodu a demokracii
Novoklasicistní monumentální stavba z let 1925–29 podle projektu Antonína Engela. V letech 1956–65 byla přistavena druhá budova podle projektu Antonína Engela a Maxmiliána Koschina ve stejném stylu. Na průčelí sochy Vltavy a jejich přítoků.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Historie rozvodu vody v Praze sahá až do středověku. V té době se však jednalo o decentralizované technické stavby, sloužící jednotlivým objektům. V devatenáctém století byly pražské domácnosti zásobovány z kašen napájených pěti vodárnami: Staroměstskou, Štítkovskou, Novomlýnskou, Malostranskou a Žofínskou. Protože stávající vodárny kapacitně nestačily, byla v roce 1882 postavena vodárna v Podolí, napojená na vinohradskou věž v Korunní ulici. Díky nové vodárně se začaly rušit veřejné kašny a pitná voda se ve větší míře začala zavádět přímo do domácností. Po napojení pražské vodovodní sítě na vodní zdroj Káraný v roce 1913 byla ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Augusta, Praha 4 křížem krážem, Praha, MILPO, 2005), 27.11. 2007

popis

Vodárna je vystavěna v monumentálním novoklasicitním stylu. Nad střední části je 45 m vysoká věž. Na průčelí stojí sochy z hořického pískovce, představující řeku Vltavu a její přítoky: Vydra (autor J. Fojtík), Otava (J. Novák), šumavská Blanice a Malše (Vodička), Berounka (J. Fojtík). Uprostřed stojí 3,6 m vysoká Vltava (J. Novák) vpravo od ní Sázava (Matějů), vlašimská Blanice a Želivka (J. Fojtík), Lužnice (společné dílo J. Nováka, Vodičky a

technická památka
    Praha 4-Podolí