Hrady.cz
Rozsáhlé zbytky městského hradebního pásu asi z 1. pol. 14. století. Do současné podoby hradby přestavěny na počátku 16. století. Ohrazení města ztratilo v 19. století význam a jejich bezprostřední okolí je postupně zastavováno.
Gotické opevnění se střílnami u mlýnského náhonu na Mlýnské ulici
Hradby jsou zde zachovány téměř do původní výše
Graficke pismenko V Ivančicích i jejich okolí nalezne turista nepřeberné množství památek: několik kostelů, morový sloup, renesanční domy na náměstí, torzo Nové brány, areál bratrského sboru z 16. století, synagogu a židovský hřbitov s kaplí a také dvě rozhledny. Nad Ivančicemi se nacházejí i terénní zbytky pravěkého a velkomoravského hradiska Réna. U nedalekého Stříbského mlýna v jádru z 16. století je možnost koupání nad splavem. Nad řekou Jihlavou si zatím ještě můžete prohlédnout cestou do Dolních Kounic (s goticko – renesančním zámkem, zříceninami gotického kláštera Rosa Coeli a dalšími památkami) torzo železného Ivančického viaduktu z l. ...
Milan Náplava, 18.12. 2007

historie

Přímým předchůdcem Ivančic je hradisko „Na Ivani“, které se rozkládalo na dnes zalesněném kopci Réna na jihovýchodním konci města za řekou Jihlavou. Stálo na starším osídlení a od 9. století do 2. poloviny 12. století bylo centrem kraje. V 2. polovině 12. století byla v podhradí tržní a zeměpanská ves, předchůdce dnešního města. Profitovala díky své strategické poloze na dálkové Libické cestě z Moravy do Čech, kterou hradisko Ivaň střežilo.

Milan Náplava , L. Hosák (1961), Doležel (2002, Archaeologia historica 27), průvodce Okolí brna - Moravský kras, 1991, 18.12. 2007

popis

Po zboření ivančických bran jsou městské hradby a bašty postupně zastavovány obytnými i hospodářskými objekty a začleňovány do zahrad či dvorů. Většina úseků hradeb a všechny zbytky bašt jsou tedy běžnému turistovi nepřístupné. Výjimku tvoří hradební ulička navazující na Mlýnskou ulici, která ústí do náměstí u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o úsek vedle Nové brány (zachováno torzo). Tento úsek je v blízkosti mlýnského náhonu (poblíž

brána, opevnění
     Brno-venkov  (BO)
    Ivančice
    Další brány, opevnění
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Ivančice

města Ivančice.
    HistorieSídliště, doložené od r. 1221, bylo už ve 13. století městem. Jeho znak se vyvinul z pečetního znamení užívaného už ve 14. století. Byly to tři zlaté poháry na štítě. Barvy tohoto znaku se časem proměnily. Prvotně byl štít zřejmě červený. Dokládá to malba z roku 1629 a městský prapor z r. 1759. Snad ke konci 18. nebo počátkem 19. století se barva štítu změnila na modrou. Tak byl znak namalován na průčelí radnice v r. 1865. Při tom byl znaku přidán i turnajský helm a klenot, tj. plovoucí štika a nad ní chochol tří pavích per. Podobně byl v té době vyryt znak i na novém pečetidle. Stalo se tak snad svémocně a bez jakéhokoli schválení. Později se také od užívání neschváleného klenotu upustilo. Naproti tomu modrá barva štítu se tradičně užívá podnes, tedy více než půldruhého století, a je proto nutné ji považovat za „vydrženou“.

Oficiální stránka města Ivančice
    Veškeré informace z města včetně jeho historie, historických fotografií, popisu památek a pozvánkami na kulturní akce.
    vložit odkaz