Stříbský mlýn

Ivančice - letovisko
Mlýn se poprvé připomíná r. 1536, ale je prokazatelně starší. V l. 1661–1776 centrem statku moravskokrumlovských paulánů. V r. 1910 zrekonstruován a doplněn o vodní turbínu. Nyní galerie a kavárna. Na starší části mlýna deska s erby z r. 1578.
Hlavní obrázek místa
Stříbský mlýn, hlavní průčelí. Vlevo renesanční budova s pískovcovou deskou, vpravo budova novější strojovny se znakem holubice s bochníkem chleba v zobáku. Nad vhodností novodobých "uměleckých" úprav si každý jistě udělá obrázek sám...
Graficke pismenko Stříbský mlýn v údolí řeky Jihlavy stojí mezi Ivančicemi a Dolními Kounicemi – městy s velkým souborem hodnotných památek. Přímo nad mlýnem se nachází vrch Réna se zbytky velkomoravského hradiska, po červené směrem na Dolní Kounice najdete torzo starého Ivančického viaduktu z 19. století vedle nového a rovněž po červené na Ivančice je nízká stará rozhledna V Oklikách na skále s výhledem na romantický soutok řek Jihlavy, Oslavy a Rokytné. U mlýna je výborné koupání u splavu a restaurace, vedle penzion. Stříbský mlýn je přístupný autem po silnici Moravské Bránice – Ivančice, vlakem (zastávka "Ivančice - letovisko", zastávku lze využít jako východisko do hlubokých hvozdů Krumlovského lesa) či pěšky po červeně značené turistické cestě buď z nádraží Moravské Bránice nebo z Ivančic.
Milan Náplava, 25.11. 2007

Historie Stříbského mlýna
    Stříbský mlýn je jedním z nejstarších a nejzachovalejších mlýnů regionu. Byl postaven v neznámé době (patrně již v pozdním středověku) ve skalnatém a úzkém údolí řeky Jihlavy. Z Ivančic k němu vedla úzká cesta mezi skalami a divokou řekou. O vzniku mlýna hovoří zajímavá pověst, ale první písemně prokazatelný majitel byl Jan Štěpnický, po něm Ondřej Freisleben z Jihlavy a jeho bratr Matl. Jenže neznáme data, kdy těmto majitelům mlýn patřil. Víme

Milan Náplava podle článku J. Širokého, 21.1. 2008

O založení mlýna a holubici s bochníkem chleba v zobáku
    Ke Stříbskému mlýnu nedaleko Ivančic se vztahují i dvě pověsti. První mluví o velkém hladu, který nastal díky ničivé povodni v Ivančicích, která zničila úrodu na polích. V té době byl v Ivančicích nedostatek chleba a byl drahý. Dokonce ani ptáci v okolních lesích neměli co jíst. Proto nad tržiště v Ivančicích přilétla holubice a ukradla kousek chleba pekařce ze stánku. Vzlétla nad Ivančice, ale za krátko byla pronásledována dravcem a proto

Milan Náplava, 21.1. 2008

popis

Mlýn se skládá z mohutné cihlové dvoupatrové strojovny, k níž ve dvoře přiléhá menší patrová budova. Nad mlýnským náhonem je moderní elektrárna. K těmto budovám přiléhá původní obytné kamenné renesanční křídlo ve tvaru L. Je zde zachováno ostění dveří a vchází se do něj hlavním vchodem s dřevěným schodištěm z počátku 20. století. Hlavní budova je ve dvoře opatřena dřevěnou pavlačí a vysokou střechou. U hlavního vchodu návštěvník nepřehlédne

Pronájem prostor, Ubytování, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, WC
    mlýn