Hrady.cz
Zřícenina královského hradu. Založen před r. 1316, kdy byl hrad Půtovi z Frýdlantu zastaven Janem Lucemburským. Před r. 1500 pozdně goticky přestavěn, další úpravy v pol. 16. st. R. 1658 pobořen. Zřícenina poškozena lomy, rozebírána na materiál.
Zřícenina se nachází na stejnojmenném výrazném kopci nad vesnicí Podhradí asi 3 km jihozápadně od Jičína.
19.5. 2003

historie

Hrad se prvně připomíná roku 1316, kdy ho král Jan Lucemburský zastavil Půtovi z Frýdlantu. Roku 1327 přešla zástava na Vartemberky, hteří Veliš získali roku 1337 dědičně. Roku 1452 ho koupil Jiří Poděbradský a v roce 1487 Mikuláš starší Trčka z Lípy. V roce 1500 byl hrad pozdně goticky přestavěn a dalších úprav se dočkal v polovině 16. století. Po bitvě na Bílé hoře připadl jako konfiskát Albrechtovi z Valdštejna, který zde chtěl založit

19.5. 2003
    Veliš
    Královský hrad, z něhož se dochovaly pouze nepatrné zbytky, stával na osamoceném vrcholu téhož jména. Ves Veliš se prvně připomíná roku 1143 v zakládací listině Strahovského kláštera, kdy ji Markův syn Beneš prodal Janu I., biskupovi kláštera. Nejstarší zmínka o hradu, který s největší pravděpodobností dal vystavět na přelomu 13. a 14. století Václav II., je až z roku 1316, kdy jej Jan Lucemburský zastavil synovi Hynka z Dubé – Půtovi z

vladimír kotek , 17.3. 2010

Jičín  (JC)