Den boje za svobodu a demokracii
Zchátralý empírový zámek z l. 1811 – 12 postavený v místech stejnojmenné zaniklé středověké vsi s parkem a jezírkem.
Pohled na zámek od Chvalkovic, empírová budova se středním rizalitem.
Graficke pismenko Půl kilometru jihozápadně od Chvalkovic na Bučovicku stojí uprostřed polí zchátralý empírový zámek Komorov. Je přístupný buď polní cestou z konce Chvalkovic nebo odbočkou ze silnice Nesovice – Uhřice – Hvězdlice.
V bezprostředním okolí Komorova jsou Chvalkovice s barokním morovým památníkem a zachovalý větrný mlýn a Nové Hvězdlice, kde si lze prohlédnout barokní zámek, kostel, faru a zbytky středověkého hrádku. K pěším i cyklistickým toulkám lákají kopce Orlovické vrchoviny.
Milan Náplava, 18.11. 2007

historie

V místech dnešních zchátralých budov zemědělské farmy, zámku a parku stávala ve středověku zaniklá vesnice Komorov s tvrzí. Šlechtické sídlo se poprvé připomíná v olomouckých zemských deskách roku 1541 již jako pusté. Bohužel neznáme místo, kde tvrz přesně stála. Je možné, že v 16. stol. zde ještě zbylo pár domů a dvůr, který ještě r. 1531 podstupuje Hynek Žampach spolu s Chvalkovicemi Janu Kubíkovi z Opatova. Roku 1811 vyhořela velká část

Milan Náplava (Nekuda, Vladimír. Unger, Josef: Hrádky a tvrze na Moravě, Brno 1981, str. 154.), 18.11. 2007

popis

Komorov je nevelký jednokřídlý patrový zámek z obou stran se středním rizalitem. Čelo měl obrácené směrem ke Chvalkovicím, za zámkem se rozkládal park. Jeho fasáda a architektonické prvky jsou značně poškozené. Po možných hodinách zbyl ve štítě jen otvor. Zámek je dnes z jedné strany obklopen chátrajícími budovami farmy a zříceninou původních hospodářských budov a z druhé strany pěknou loukou, na jejímž konci je překvapivě udržovaný anglický

Vyškov  (VY)
    Chvalkovice