Hrady.cz
Barokní sloup Nejsvětější Trojice postaven roku 1704. Kolem čtvercového podstavce umístěno osm postav světců. Výška sloupu je jedenáct metrů. Na stejném místě stával v 16. století městský pranýř, někdy se zde i popravovalo.
Barokní sousoší Nejsvětější Trojice v Trutnově
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Město Trutnov leží v malebném údolí řeky Úpy. Je nazýváno branou do východní části Krkonoš.
Barokní sousoší Nejsvětější Trojice se nachází ve východní části Krakonošova náměstí, které leží v centru historické části Trutnova. Z pozoruhodností v okolí můžeme jmenovat starou radnici, kde se také nachází Městské informační centrum, Krakonošovu kašnu a nedaleko náměstí se nacházející kostel Narození Panny Marie.

historie

Barokní sousoší Nejsvětější Trojice na Krakonošově náměstí je součástí sloupu s osmi postavami světců. Umístěni jsou stupňovitě ve dvou okruzích kolem čtvercového podstavce. Sloup byl postaven roku 1704 nákladem trutnovského občana Jana Jiřího Najdíka o čemž svědčí český, německý a latinský nápis umístěný na sloupu. Výška sloupu je jedenáct metrů. Na stejném místě stával v 16. století městský pranýř, u něhož se i vyjímečně popravovalo.