Hrady.cz
Poprvé je doložen v r.1356, když Karel IV. kupoval potštejnské panství od synů Mikuláše z Potštejna. Údaje o tom, že Velešov je pozůstatkem templářského kláštera, z jehož zřícenin byl později postaven hrad Potštejn, patří do neprokázaných pověstí.
17.04.2010
Foceno ze silnice Potštejn - Lhoty u Potštejna
Graficke pismenko Z nevelkého hrádku založeného Drslavici v polovině 14. století zbylo jen několik zídek a valů. Hrádek pravděpodobně nebyl nikdy dostavěn. Koncem 18 století zde řádili hledači pokladů stejně jako na nedalekém Potštejně.
18.3. 2004

historie

Písemné zprávy jsou o tomto hradě skromné, stejně jako jeho zbytky na mohutném z širokého okolí viditelném kopci na západním okraji městečka Potštejn, 1 km od potštejnského hradu. Dataci založení hradu můžeme pouze odhadovat, stejně tak důvody jeho vzniku. První písemná zmínka je z roku 1356, kdy je doložen název Velešov, při koupi potštejnského panství Karlem IV. od synů Mikuláše z Potštejna. Právě on dal pravděpodobně podnět k výstavbě

Jan Švejkar, 2011: Musil, F., Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, 1998, s. 177-178; Durdík, T.,Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Praha 2009, s. 584-589., 12.1. 2011

nepatrné zbytky zdí
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)