Hrady.cz
Dobře dochované tvrziště Jírov, dříve Výrov, na úpatí vrchu Pustý zámek, lokalita Na pile, datované podle nalezené keramiky nejspíše do 14. stol. nacházející se ve vojenském újezdu Hradiště.
Jádro tvrziště
Pohled na jádro tvrziště od jihozápadu z druhého příkopu
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Tvrziště Jírov se nachází téměř v centru vojenského újezda Hradiště, severozápadně od vrchu Hradiště, na úpatí vrchu Pustý zámek. Oblast je někdy také nazývána Na pile (nezaměňujte za lokalitu Malá pila u Žďáru). Původní obec Jírov, dříve Výrov, je od této lokality poměrně vzdálena a nachází se východně od vrchu Hradiště. K místu se dostanete nejsnáze, když budete pokračovat po asfaltové cestě vedoucí západně okolo vrchu Hradiště ve směru na Doupov. Ještě před odbočkou na Jírov odbočuje zpevněná cesta do leva na Zakšov, která vás dovede k lokalitě Na pile. Cesta se mírně vlní až k ostré pravé zatáčce a po krátké rovince je ostrá levá zatáčka. Pár metrů ...

historie

Dnes již zaniklá obec Jírov, dříve Výrov, se nachází východně od vrchu Hradiště. První zmínka o vsi je z konce 13. století, kdy ji drželi Odolen z Chýš a Jindřich z Výrova. Nalezený soubor keramiky v této lokalitě by mohl datovat tvrz do 14. stol. V 15. stol. se stal Jírov součástí doupovskému panství a Jírov ztratil na významu.

popis

Tvrziště se do dnešních dnů dochovalo v relativně neporušeném stavu. Jeho jádro o průměru necelých 20 m obepíná neporušený první přikop s valem a dobře patrným druhým příkopem. Druhý val je místy méně znatelný, ale na jihozápadě je značen ještě třetí příkop. Lokalita není nijak udržovaná, ale také naštěstí nevykazuje výraznější změny v důsledku vojenské činnosti. I když se nejedná o kulturní památku, snad přežije i další vojenská cvičení v této

L.P. (Hereit P.: Dějiny nejstaršího osídlení Doupovska in Sborník Západočeského muzea XV. , Plzeň 1999.), 12.11. 2007

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)