Den boje za svobodu a demokracii
Trmalova vila je významná kulturní památka. V roce 1902 ji navrhl architekt Jan Kotěra pro rodinu ředitele obchodní školy Františka Trmala. Vila je vybavena originálním nábytkem a doplňky z dílny Jana Kotěry. Nyní slouží jako Kotěrovo studijní centrum a muzeum.
Zahradní průčelí
Graficke pismenko Dům Františka Trmala a jeho manželky Růženy z roku 1902 patří k prvním realizacím architekta Jana Kotěry. Je inspirován anglickou modernou a domácím lidovým stavitelstvím. Stavba byla vystavěna na pusté periférii, okolní vilová zástavba vznikla až po prvé světové válce. František Trmal užíval vilu jen do roku 1911. Až do roku 1945 dále sloužila vila původní obytné funkci. Do roku 1990 ji využíval Kulturní dům Prahy 10. V současnosti v Trmalově vile provozuje agentura Foibos kulturní centrum a centrum architektury rodinného bydlení.
Dům je vybaven nábytkem z dílny Jana Kotěry, zapůjčeným z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. V přízemí, v původní Trmalově jídelně, je část jídelny z Kotěrova pozdního období, v patře je pak nábytek z tzv. bílého období.

Praha 10-Strašnice
    Další ostatní