Den boje za svobodu a demokracii
Slovanské hradiště z 9.a 10.stol. považované za hledaný Pravý Hradec, komunikační spojnici mezi Levým Hradcem a Pražským hradem. Od Vltavy na něj vede cesta zvaná Čertovka, místy tesaná do skály, pocházející ze stejné doby jako hradiště samo.
plocha hradiště - pohled k jihozápadu
Graficke pismenko Hradiště leží na místní naučné stezce a nelze jej tedy minout. Doporučuji romantický výstup Čertovkou, spíše než cestu z centra Klecan. Průvodce po naučné stezce lze stáhnout ve formátu PDF ze stránek obce (viz související odkazy).
Milan Caha, 1.11. 2007

historie

Podle legendy založil v roce 777 v místech dnešních Klecan kníže Přemysl osadu a hrad, který pak daroval jednomu ze svých oblíbených druhů. Nový pán kulhal (byl klecavý) a tak dostalo místo i své jméno. O historii klecanského hradiště toho doposud známe velmi málo. Poprvé bylo popsáno v 19. století (Píč v roce 1891) a bylo mylně datováno do 12. století. Proto nebylo zpočátku dáváno do souvislosti s protějším Levým Hradcem (který ve 12. století

Milan Caha ( zdroj V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003),, 1.11. 2007

popis

Hradiště má téměř oválný tvar o velikosti 300x200m, na východní straně ledvinovitě vykrojený. Plocha hradiště dosahuje téměř 6 hektarů. Ze dvou stran bylo chráněno strmými roklemi potoků, od Vltavy skalnatým srázem. Původně bylo pravděpodobně opevněno po celém obvodu, kromě terénní vlny v místě čelního valu se však stopy fortifikace téměř nedochovaly. Sever hradiště je poškozen moderní výstavbou, část čelního valu leží v oplocené zahradě. Od

hradiště
     Praha-východ  (PH)