Hrady.cz
Halštatské hradiště nedaleko obce Březina na okrese Praha – východ. Bylo považováno za slovanské, výzkum J. Kudrnáče z šedesátých let prokázaly starší původ. Velmi dobře dochovaný systém valů a příkopů.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Hradiště zaujímá výraznou ostrožnu nad ohybem říčky Výmoly severně od obce. Tuto lokalitu popsal na konci 19. století J.V.Vocel. J.L.Píč jej považoval za slovanské, což vyvrátily výzkumy J. Kudrnáče v šedesátých letech 20. století.
Stopy po požáru naznačují způsob zániku hradiště, o době zániku a jeho důvodu však nic nevíme.
Milan Caha, zdroj V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003, 30.10. 2007

popis

Hradiště je od západu chráněno systémem dvou valů a dvou příkopů orientovaných přibližně ve směru sever-jih . Vnější val má délku přibližně 160 metrů, má tvar mírného oblouku, který se na koncích více zakřivuje. Vnější příkop je méně výrazný na severu, výraznější je v jižní části, kde rozdíl mezi dnem příkopu a korunou valu dosahuje cca 4 metry. Z vnitřní strany je val cca 1,5 metrů vysoký. Vzdálenost mezi vnitřním a vnějším valem je cca 10

hradiště
     Praha-východ  (PH)