Hrady.cz
Klasicistní zámek, postavený Helverseny v místech starší tvrze po r. 1785. Patřil Lobkovicům a od r. 1981 Stráneckým, kteří nechali přistavět boční kapli a upravit interiéry. Po r. 1945 znárodněn a využit jako ústav soc. péče, dnes soukromý majetek.
Vstupní (východní) průčelí zámku
Graficke pismenko V místech dnešního čekanického zámku stávala tvrz jako původní sídlo majitelů panství, ovšem po požáru sídla v r. 1785 byl v jejích místech Janem Jiřím Helversenem postaven nový klasicistní zámek. Helversenové drželi statek až do r. 1868, kdy je Karel, svobodný pán z Helversenu, prodal kněžně Marii Sidonii Lobkovicové. Od Lobkoviců, jejichž alianční znak dodnes zdobí trojúhelný štít nad vstupem ve východním průčelí, koupili Čekanice r. 1891 Vlasta Stránecká a její syn Miloslav, za nichž došlo k některým stavebním úpravám zámku (r. 1910 byla přistavěna na severní straně boční kaple, vznikly i nové zrcadlové a segmentové stropy). R. 1945 byl zámek i s celým velkostatkem zabaven Židlickým, stal se majetkem československého státu a po adaptaci byl využit jako ústav sociální péče o mládež.

Pán Čekanic zažil grandiózní válečná tažení
    Za napoleonských válek vlastnil Čekanice Alois, svobodný pán Helversen, syn stavitele nynějšího zámku Jana Jiřího. Sloužil v rakouské armádě jako jezdecký rytmistr a na vlastní kůži zažil válečná tažení těch pohnutých let. Po bitvě u Lipska se se svou jednotkou dostal v r. 1814 za ustupujícím Napoleonem Bonapartem až do Francie a tam uprostřed bitev, šarvátek a vysilujících pochodů potkal krajana z nedalekých Bratronic, které jsou od Čekanic

Jaroslav Špiroch , 29.7. 2009
    V rámci restituce byl zámek navrácen zpět v posledním desetiletí 20. století rodu Židlických.