tvrz Skryje

Hrádek, Na hrádku
Reliéfní zbytky pravděpodobně středověkého hrádku neznámého stáří 9 km severozápadně od Tišnova a 3 km severně od železniční stanice Řikonín na vysoké ostrožně naproti hradu Rysovu. Ve 20. letech zde zbudována kaple sv. Cyrila a Metoděje.
Tvrziště ze severu, před kaplí upravená obytná plošina, vlevo příkop, vpravo jeho náznak
Graficke pismenko Kolem lokality prochází červeně značená cesta ze středu osady Skryje do krásného údolí říčky Bobrůvky alias Loučky. Nedaleko Hrádku ve Skryjích jsou zbytky hradu Rysova a dále nad údolím po trase červené zbytky hradů Košíkov a Víckov.
Milan Náplava, 27.10. 2007

historie

K lokalitě se nevztahují žádné písemné prameny. Je možné, že nějakým způsobem fortifikace souvisela s hradem Rysovem na protějším kopci přes říčku Loučku. V roce 1358 se v pramenech objevuje Beneš ze Skryjí – jediná osoba s tímto predikátem. Roku 1368 se Skryje spolu s hradem Rysovem uvádí jako majetek vladyků z Drahan. Rysov byl však založen dříve, podle archeologických pramenů v druhé polovině 13. stol. Hrádek ve Skryjích postrádá jakékoli

popis

Hrádek se nachází na poměrně vysoké ostrožně nad vsí obtékané říčkou Loučkou. V předpolí hrádku na plošině ostrohu stojí historický statek zvaný „Na hrádku“ s hospodářskými budovami postavenými výhradně z kvalitního lomového kamene. Prostor teoretického předhradí je tedy novodobě upraven. To platí i o nevelké obytné ploše, kde stojí moderní kaple sv. Cyrila a Metoděje z r. 1928. Kvůli její stavbě byla plošina (zejména naproti vchodu kaple)