Hrady.cz
Kostel původně postavený ve slohu románském byl v pol.15. st.přestavěn goticky a v pol.16. st. renesančně. Další úpravy v 17. a 18. století. V 19. st. panská oratoř zpřístupněna přímo ze zámku a tím se kostel stal zámeckým kostelem.
Kostel sv. Jana Křtitele v Obříství
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Obec Obříství leží 4 km severozápadně od Neratovic, při silnici č II/101 Neratovice – Kralupy nad Vltavou.
Kostel sv. Jana Křtitele najdeme v centru obce u východní zdi zámku. U kostela na bývalém hřbitově stojí renesanční dřevěná zvonice. Z návsi je hlavní vchod do zámku, který je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný. Na návsi se nachází již od roku 1714 morový sloup se sousoším a také kamenná socha sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti z r. 1815. Na místním hřbitově stojí dvoumetrový hřbitovní kříž vybroušený z lávy Vesuvu, který nechal zhotovit v roce 1826 tehdejší majitel zdejšího panství baron František Koller.
Ve zdejším kostele se v r. 1860 podruhé oženil hudební skladatel Bedřich Smetana.

historie

První písemná zmínka o kostele v Obříství pochází z roku 1384. Lze však předpokládat, že je mnohem starší. Kostel byl původně postaven ve slohu románském. V polovině 15. století byl přestavěn ve slohu gotickém a v polovině 16. století renesančně. Další úpravy proběhly v 17. a 18. století. Barokní cibulovitou báň věže byla postavena asi koncem 17. století. V první čtvrtině 19. století byla panská oratoř zpřístupněna přímo ze zámku. Tímto zásahem

Pavel Vítek - zdroj - RNDr. Aleš Střecha - Města a obce středních Čech, 10.10. 2007

popis

Kostel sv. Jana Křtitele je jednolodní, obdélníkový, s trojbokým závěrem, s obdélníkovou předsíní a obdélníkovou sakristií. Při západním štítě je vztyčena osmiboká věž s cibulovou bání. Vnitřek lodi je plochostropý. Vybavení interiéru kostela je převážně barokní. Hlavní oltář s obrazem sv. Jana Křtitele je barokní a pochází z roku 1729. V sakristii je náhrobní kámen z roku 1581.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 10.10. 2007

Mělník  (ME)